Támogató program az ukrán menekültek számára 3. rész

A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány egy új támogatási forma bevezetésére „kényszerült” a szomszédunkban dúló háború miatt. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan alakult(ki) az ukrán menekülteket támogató programunk.

Már december van, néhány hónapja, amikor elkezdtük az ukrán menekültek szemüveg támogatását azt reméltük csak néhány hónap és túl leszünk rajta. De nem így történt, a gyerekek itt kezdték az új tanévet, sokat ülnek a gép előtt, mert két-három iskolába is „járnak” egyszerre. Az itt maradt ukrán gyerekeket be kellett íratni magyar iskolába, hiszen a menekült státuszuk révén tankötelesek, tehát délelőtt magyar iskolába járnak, délután pedig otthon online tanulnak ukrán iskolásként. A magyarországi ukrán intézményekben magyar nyelvoktatást és korrepetálást kapnak, mindannyian rendkívül túlterheltek miközben a mindennapjaik bizonytalanok, lesz-e hol lakni, a lesz-e miből élni, jut-e pénz meleg holmira…

Mi a magunk módján igyekszünk segíteni. Ha márciusban nincs a Sihouette felajánlása és Borok Attila megkeresése, talán bele sem kezdünk ebbe a projektbe, hiszen nem is hallani arról, hogy hogyan próbálnak túlélni Magyarországon az ukrán menekültek. Nekünk sem lenne több tapasztalatunk a menekült létről, mint a magyar médiafogyasztók többségnek. De van ez a program és nap mint nap találkozunk velük, találkozunk nem csak az emberekkel, hanem a nehézségeikkel is. Tegnap egy idős házaspár jött be hozzánk a vasútállomásra menet, hogy köszönetet mondjanak. Kérdeztük, hogy miért mennek vissza Kijevbe, amit éppen a reggeli hírek szerint újra elkezdtek bombázni. Nem volt válasz, csak egy ölelést akartak itthagyni nekünk „magyaroknak”, könnyek között búcsúztunk tőlük.

Nagyon nagy köszönet a magyar optikus szakmának, hogy folyamatosan biztosítanak minket a támogatásukról, mert ez a munka nem egyszerű, hátország nélkül nem tudnánk valós támogató munkát végezni! Hálásan köszönjük, hogy velünk vagytok, hogy az Optika Magazinban hírt adhatunk arról, amit tapasztalunk! 

2022-ben 342 db szemüveget adományoztunk ukrán menekülteknek. Fő támogató a Silhouette és a HOYA volt, de külön köszönet az Optimall-nak és a Noptiker-nek, hogy az adományozás folyamatosságát segítettek biztosítani! Köszönet az önkénteseinknek, akikre mindig számíthattunk optometristáknak, optikusoknak! Köszönet a szemvizsgálati eszközöket biztosító Argus Optik-nak, Karvázy Optikának! Köszönet minden egyes darab szemüvegkeretért az optika tulajdonosoknak és a magánadományozóinknak! 

A program egyik legnehezebb eleme, a támogatottak kiválasztása, ebben segítenek nekünk azok a hangtalanul rengeteget dolgozó szervezetek, akik segítik a magyarországi menekültek mindennapjait, itt kiemelném a Terres de Hommes Alapítványt, akik a folyamatosan gyűjtik az információt a menekültektől, időpontot egyeztetnek, a kiértesítéseket végzik és tolmácsot biztosítanak a vizsgálatokhoz. Köszönet az Új Start Alapítványnak, akik az adományozás fizikai lebonyolítását végzik és szociális szakmai tapasztalataikkal és kapcsolati hálójukkal segítik a projektet!

Azt kívánom a karácsonyi időszakra, hogy gondoljatok azokra az emberekre, akiknek közösen egy kicsit segítettünk ebben az évben, küldjetek nekünk bíztatást, hogy jövőre is legyen elég erőnk folytatni a programot!

Hálával a szívünkben kívánunk mindanyiótoknak nagyon boldog ünnepeket, csodálatos sikereket a következő évben!

Ui.: Tatjánáról, a szemész doktornőről a harkovi hazautazása óta nincsen hírünk, reméljük csak az internet akadozik és ő maga jól van!

KÖVESD A MUNKÁNKAT AZ OPTIKA MAGAZINON!