Támogató program az ukrán menekültek számára 1. rész

A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány egy új támogatási forma bevezetésére „kényszerült” a szomszédunkban dúló háború miatt. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan alakult(ki) az ukrán menekülteket támogató programunk.

Nem volt könnyű dolgunk az elején, mert a menekült szervezetek olyan alap szükségletek kielégítésével foglalkoztak akkor még, mint a lakhatás, vagy a sürgősségi egészségügyi ellátás. 2022 márciusára még nem lehetett látni, hogy a menekült szervezetek képesek-e arra, hogy befogadjanak egy, a menekülteknek dedikált szemüveg támogatást. Mindeközben más országokban a nemzetközi lencsegyártó és keretforgalmazó cégek már elkezdték az adományozást. Élen járt ebben a segítésben a Silhouette és a Hoya, akik Lengyelországban már sikeresen megkezdték a menekültek ellátását szemüveggel. Magyarországon az ANKA optika volt az első, aki felajánlotta a segítségét rászoruló menekülteknek, mert volt olyan kollégájuk, aki beszélt oroszul és ukránul is, és persze volt az az érzékenység is, ami arra sarkallta őket, hogy ingyenes ellátást és adomány szemüvegeket biztosítsanak a hozzájuk forduló, krízishelyzetbe került családoknak.

Amikor megkeresett minket Borok Attila, hogy a Silhouette szívesen támogatna menekülteket Magyarországon is, első körben visszautasítottuk a nagylelkű felajánlást, mert napokig vadásztuk azokat a szervezeteket, akik itt maradó menekültekkel foglalkoznak, gyűjtöttük az információkat, kerestük azokat a partnereket, akiken keresztül közvetlenül eljutunk a menekültekhez, finoman, de köszönték szépen, de erre nincs kapacitásuk, helyük, idejük, stb. Ám egy héttel később a szervezetek elkezdtek minket visszahívni, hogy mégis úgy látják, ez egy igen nagy probléma, segítsünk. 

Tehát nem indult simán, de április 10-én pilot jelleggel egy menekültszállón találta magát a csapatunk, ahol megkezdtük az első szűrést, hogy lássuk, el tudjuk-e fogadni a Silhouette felajánlását, valóban el tudjuk-e juttatni azt a rászorultaknak. A Zugligeti Béke Tanodából 53 menekült (közülük 32 gyerek) jelezte, hogy szüksége lenne szemészeti vizsgálatra. Az Új Start Alapítvánnyal közösen a Családi Optika teljes személyzetével, az ANKA optika oroszul is beszélő orvosaival, adomány kereteinkkel, az Argus Optiktól kölcsönkapott szemészeti felszereléssel és a Noptiker Kft. ígéretével, hogy adnak lencséket és elkészítik a szemüvegeket, egy csodálatos nap végén már bizakodóak voltunk: együtt sikerülhet. Végül 17 db szemüveget adományoztunk az zugligeti szálló lakóinak. Dudog Gábor a kiosztás előtt még elcsomagolt nekünk gyereknapszemüvegeket, hogy azok a gyerekek is kapjanak valamit, akik nem lettek szemüvegesek. 

A pilot jól sikerült, így bátran fogadtuk a Silhouette és velük együtt a Hoya felajánlását, miszerint adományozzunk Magyarországon is ukrán menekülteknek szemüveget. 

A történet csak most kezdődik, de arról majd a cikksorozatunk második részében számolunk be.

KÖVESD A MUNKÁNKAT AZ OPTIKA MAGAZINON!