Esélyt a szemnek! – program Kántorjánosiban 2022

A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítványa és az Új Start Alapítvány közös szemüvegadományozási programja, az Esélyt a szemnek! program új állomása, Kántorjánosi.

Kántorjánosi Mátészalkától 18 km-re az ország egyik leghátrányosabb térségében található. A szabolcsi kistelepülésen közel 50%-os a szegénységben élő lakosok aránya. Milyen egyszerű mondatok ezek egy település helyzetének a leírására, de gondoljunk bele, hogy ezen a településen emberek laknak, kedves jóravaló emberek, akik nap mint nap azért küzdenek, hogy emberi méltóságukat megőrizve ételt rakjanak a gyerekeik elé, befűtsék a házukat, kifizethessék a víz – és villanyszámlát, ők azok, akik a létminimum alatt élnek. Létminimum alatt, munka nélkül, de sok esetben a munkával rendelkezők is ebbe a csoportba tartoznak, hiszen a keresetük nem elég arra, hogy pl. ne maradjon tartozásuk a szolgáltatóknál, vagy a helyi kisboltban. Ők nem statisztikai adatok, hanem anyák, nagypapák, gyerekek. Mi velük dolgozunk, nekik igyekszünk segíteni úgy, ahogyan mi tudunk, az optikus szakma összefogásával.

A helyi partnerük a faluban, Rostás Gusztáv, akinek az volt a feladata, hogy kiválassza azt az 50 rászorulót, akinek szüksége van szemüvegre, de nem tudja megvásárolni. Az akció meghirdetése után rangsorolnia kellett a jelentkezőket a lakhatási, szociális és egészségügyi állapotuk szerint. A kiválasztott támogatottak így azok lettek, akiknek éppen most a szemüveg segíthet. Voltak közöttük gyerekek, akiket az iskolai előmenetelben, felnőttek, akiket a munkavállalásban, de idősek is, akiket a mindennapi életben való elboldogulásban segíti a szemüveg. Guszti volt az is, aki megszervezte a szemvizsgálatot a helyi egészségügyi intézményben, hozta-vitte az embereket, ügyelt az időpontokra, teljesen ingyen.

Az önkéntes optikus partnerünk a Gyöngyszem Optika, illetve az optika tulajdonosa, Varga Angyalka volt, az ő feladata volt a szemüvegrendelések felvétele és a szemüvegek elkészítése. Angyalka az alapítványunk mátészalkai képviselője, hiszen ő az, aki megszemélyesít minket ott. Bátran bízzuk rá ezt a feladatot, mert mindig nagyon körültekintően jár el, nem csak szakmailag, hanem emberileg is, hiszen nagyon jól tudja, hogy a támogatottak számára különleges ünnep bemenni egy szép optikába és ott kiváló kiszolgálásban részesülni.

A keretek, melyek közül válogathattak a támogatottak, adományokból gyűltek össze, illetve idén először tudtunk nagyon kedvezményes áron vásárolni az Optimall Optika Kft.-től kereteket.

A szemüveglencse adományozó az Essilor Optika Kft. volt, külön köszönet Zsuga Gabinak, akihez mindig bátran fordulhatunk, ha akadályba, nehézségbe ütközünk!

Az akcióban 50 embernek adományoztunk 71 db szemüveget.

Minden kedves közreműködőnek hálásan köszönjük, hogy egy újabb sikeres akciót zárhattunk le, úgy érzem, hogy a 2016-os Legjobb együttműködés kategóriában elnyert Civil Díjra most sem hoztunk szégyent!

Az akcióról készült tudósítás itt tekinthető meg: